Där fiktion möter verklighet

Som jag tidigare nämnt arbetar jag i en bokhandel, en mycket nischad sådan. Liksom många av våra kunder är jag stolt nörd och det värmde mitt nördiga hjärta då N fann följande lapp i en av bokhyllorna.

Tidigare har jag även funnit följande post-it på bussen hem.

Bakgrunden till detta är BBCs TV-serie Sherlock. Efter sista avsnittet i den senaste säsongen, säsong två, har liknande budskap dykt upp överallt och var gång tar mitt hjärta ett litet skutt. Fiktionen har tagit ett steg ut i verkligheten där den,tycker jag, gör sig mycket väl.

Det fick mig att börja grunna över fler tillfällen då fiktion mött verklighet. Ett exempel är Lars Keppler, pseudonymen makarna Ahndoril använder sig av då de skriver sina deckare. Men Keppler är mer än bara ett namn. I en intervju berättade paret Ahndoril att Keppler hade en egen historia, egna vanor. Han lever i gränslandet mellan fiktion och verklighet.

Jag har tidigare varit inne på att göra någonting liknande. Då jag är en hängiven rollspelare har det dykt upp en lång rad karaktärer i mitt galleri, bland annat en författare. Jag har en ganska klar bild av hur hans böcker är och den dagen jag får tid skall jag nog påbörja den första av dem. Kanske skulle jag rent av gå så långt som att anlita en skådespelare för att ha någon att signera böckerna också… Det här är verkligen inte vad jag borde tänka på när jag har en bok som skall vara färdigredigerad till den 21:e!

Ett lite mer omvänt exempel är bland annat Den oändliga historien, i vilken pojken Bastian lämnar den verkliga världen och beger sig in i en fiktiv värld. Eller är den det? A book within a book, för att referera till filmen Inception.

Jag ser gärna mer av den här varan, att fiktion får ta ett steg ut i verkligheten. Jag vill se fler post-it-lappar med referenser till böcker och filmer som snarare berör innehållet än det faktum att det är en bok, TV-serie eller film.

I believe in Sherlock.

För övrigt ett stort Hej och välkomna! till de som hittat hit från den fantastiska samlingsbloggen Bokbloggar.se. Jag hoppas att ni kommer att trivas här. =)

(Har jag för övrigt sagt att jag är ett stort fan av Benedict Cumberbatch?)

Annonser

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. N.
  Feb 13, 2012 @ 23:28:40

  Bra inlägg! Du har många bra poänger, det är intressant att se hur vissa saker bryter igenom fiktions-barriären.

  (Och det är helt korrekt att vara fan av Benedict Cumberbatch. *tummen upp*)

  Svara

 2. Momiji
  Feb 14, 2012 @ 11:56:32

  Jag älskar också den sortens mötespunkter! Utmärkt inlägg!

  Svara

  • Susanna Björnberg
   Feb 14, 2012 @ 13:22:22

   Jag hoppas att vi snart får se prov på fler sådana, det är en särskild känsla att se ett meddelande som ”I believe in Sherlock Holmes” på stan och inse att man inte är ensam i sitt fandom.
   Tack!

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: