Återigen back on track

Skall vi ta tillfället i akt och prata lite om karaktärsutveckling? Ja, det tycker jag att vi ska! Viktigt att notera (jag tycker att det är viktigt. Om någon annan misstycker så råder delade åsikter.) är att det är stor skillnad på karaktärsskapande och karaktärsutveckling. Karaktärskapande är allt som sker före skrivandet påbörjas, som att bestämma namn, kön, ålder… Ja, sådant. Detta kan förvisso dyka upp under skrivandet också, särskilt om det dyker upp oväntade bifigurer, men generellt sett. Karaktärsutveckling är det som sker under skrivandet.

Detta kan vara allt ifrån något planerat till det simpla faktumet att minnas att karaktärer påverkas av sina erfarenheter. Om den glada tonåringen utsätts för våldsbrott så kommer den inte vara så glad längre. Vilket håll kommer personligheten att dra åt sen? Blir vår trevliga tonåring arg? Ledsen? Deprimerad? Kommer den att söka ta hämnd eller kanske bli missbrukare?

Nu kan ju karaktärsutveckling ske på betydligt mindre dramatiska vis, men skall vi statuera exempel är det lättare med de stora händelserna en människa kan utsättas för. Vad gäller de mindre händelserna är det lätt att glömma att de kan påverka karaktärerna. Om en person ser en gammal man som ramlar vid ett övergångsställe kan det ge varaktiga förändringar, eller bara temporära. Hjälper vår karaktär till? Blir den skadeglad eller förlägen? Reflekterar den alls över det?

Jag är, vilket kanske märks, barnsligt förtjust i karaktärsutveckling just. Det är roligt att slänga in småsaker som påverkar karaktären för stunden och lika roligt att slänga in något stort som kan ändra en karaktär för resten av boken. Nu skall här karaktärsutvecklas!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: